donderdag 5 september 2013

Het leed dat id-kaart heet

Mijn paspoort en id-kaart zijn al een paar maanden verlopen maar ach, we zouden toch niet naar het buitenland gaan dus ik heb nog geen nieuwe aangevraagd. Maar toen boekte we ineens toch een weekje weg . . . oeps.
Dat zou een duur grapje gaan worden want kleine gup staat bij mij in mijn paspoort bijgeschreven en blijkbaar mag dat niet meer. Kleine gup moet dus ook een eigen id-kaart hebben. Vorige week hadden zowel guppie als ik een good-hair-day dus op naar de fotograaf. Guppie d'r haar zat perfect maar de gezichten die ze trok, nee om te zeggen dat dit d'r beste foto is, sorry guppie. Mijn foto daarentegen was in èèn keer goed. Je kent de truc wel; tong tegen gehemelte, schouders naar beneden, nek lang maken en kaaklijn laten zakken. Echt waar, kijk maar in de spiegel, weg onderkin !

Ik had van te voren al een afspraak gemaakt bij ons stadskantoor want sinds we bij een andere gemeente horen mag je niet meer zomaar naar binnen lopen. Eenmaal aangekomen bij de balie zag ik al een zuurpruim zitten, er kon nog net een goedemiddag vanaf.

- Goedemiddag, ik ben Gup en ik kom een id-kaart aanvragen voor mij en kleine Gup.
- Bent u getrouwd?
- Ja, met grote Gup.
- Heeft u toestemmingsformulier van grote gup om een id-kaart aan te vragen voor kleine gup ?
- Nee
- Dan kan u geen id-kaart aanvragen voor kleine gup.
- Mag ik dit formulier naar hem faxen, dan kan hij hem meteen invullen?
- Nee we hebben de originele handtekening nodig.
- Oke, dan wil ik alleen mijn id-kaart aanvragen en een nieuwe afspraak maken voor kleine gup.
- Dat kan dan alleen op woensdagmiddag want kleine gup moet aanwezig zijn bij het aanvragen.

Zucht, heb ik dit . . .

Gisteren ging ik weer met frisse tegenzin terug naar het stadskantoor. Dit keer zat er een iets vrolijkere dame op me te wachten.

- Goedemiddag, ik ben Gup en ik kom een id-kaart aanvragen voor kleine Gup.
- Bent u getrouwd?
- Ja, met grote Gup.
- Heeft u een toestemmingsformulier van grote gup om een id-kaart aan te vragen voor kleine gup?
- Ja die heb ik.
- Heeft u ook een legitimatiebewijs van grote gup bij u?
- Nee dat heb ik niet.
- Die hebben we wel nodig, zonder kan ik geen id-kaart aanvragen.
- Kan ik die niet van de week komen laten zien, we gaan al snel op vakantie en nog een week wachten met aanvragen zou wel eens kunnen betekenen dat kleine gup geen id-kaart heeft als we weg gaan.
- Als u hem meeneemt bij het afhalen van de id-kaart dan mag dat wel voor deze keer.
- Fijn, dank u wel.
- Heeft u een pasfoto van kleine gup?
- Ja, die heb ik hier.
- Deze foto is niet goed, ik kan hier geen aanvraag mee doen.

Moet ik nog verder gaan met deze conversatie of begrijpen jullie wel dat ik inmiddels met klotsende oksels en a little bit frustrated aan die balie stond. Ik kon dus weer terug naar de fotograaf. Gelukkig zit die ook in het dorp maar ik moest er wel weer heen. Daar konden ze de foto opnieuw afdrukken en dit keer in een goed formaat.

Weer terug naar het stadskantoor. Ze voerde de aanvraag opnieuw in en de foto leek goed maar bij het verzenden kwam er een foutmelding naar voren. Waarom wist ze niet, het kon zijn dat er toch ergens iets niet goed was gegaan. Ik kon kiezen om naar huis te gaan en als het fout was moest ik weer terug komen of ik moest even blijven wachten en dan kon ze na een kwartiertje zien waar de foutmelding van was. Ik bleef uiteraard even wachten en na een kwartier kwam de vrouw me vertellen dat de aanvraag goedgekeurd was.

Volgende week kunnen we de id-kaarten op gaan halen. Mèt kleine gup en mèt een legitimatiebewijs van grote gup bij me. Duimen jullie mee dat alles goed gaat ?!?!3 opmerkingen:

  1. Alle mensen! Hilarisch eigenlijk. Dit is weer bureaucratie ten top hoor! En die tip voor de foto had ik eerder moeten hebben, ik moest vanochtend op de foto. Dat was helaas niet in een keer goed...:(

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Frustrerend hè? Ik heb ook al een keer met een hoop ergernis bij het stadskantoor gestaan!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Och vreselijk zeg, wat een gedoe.. Ik moet voor beide kinderen ook maar eens een idkaart aanschaffen.

    BeantwoordenVerwijderen